»

torsdag 8 december 2011

Det där med färger.

Killar sträcker sig till att beskriva färger på kläder som blå, röd, grön. Vi tjejer är mer noga och säger marinblå, turkos, babyblå mm.
Men numera verkar ALLA färgtoner ha fått ett eget namn. Beigebrunt finns inte längre, utan heter Lattebrun. Kryddor och maträtter förekommer friskt. Piri piri, Chai, Muskotnöt och Gurkmeja ger säkert en och annan en perfekt förklaring, hur färgen ser ut. En annan grupp, är de mer poetiska med namn som Vildros, Krita, Mylla och Dagg.

I början hade datorer endast 16 färger! Säkert män som kom fram till att det inte behövdes fler. Fortfarande finns dessa med enbart namn i Photoshop. aqua, black, blue, fuchsia, gray, green, lime, maroon, navy, olive, purple, red, silver, teal, white, yellow. Alla andra skrivs in med färgkod. Vi kanske kan klara oss bra med gråskalan och dessa 16?

Annars kan den intresserade gå in på den här sidan http://assets.doloreslabs.com/jobs/colors/explorer/ Namnen på alla färgtoner har de fått fram genom att fråga en massa människor, vad de kallar färgen och sen tagit det namn som flest har sagt.

1 kommentar:

Svenne sa...

Killars beskrivning på färger till skillnad på tjejers tyder väl på att vi inte som vanligt pratar samma språk???