»

torsdag 12 november 2009

寿司、鮨、鮓

Sushi... någon?
Att snurra ihop riset med innehåll så det blir snyggt, kan vara pest och pina, men hur den här sushikocken fått till rullarna så det blir figurer när han skär upp dem. DET skall ni inte fråga oss!

Sushi (japanska 寿司、鮨、鮓 eller すし) är en japansk maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning, vanligen tillsammans med fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur. Sushi ätes vanligen tillsammans med wasabi, inlagd ingefära (Gari) och japansk soja. Vanliga ingredienser i sushi är tonfisk, räkor (oftast större sorter, exempelvis jätteräkor), lax, krabba, avokado, gurka, bläckfisk, ål och tamagoyaki. Annat man kan ha i sin sushirulle är olika sorters kött och kyckling.

Ordet sushi kommer från en böjning av adjektivet 酸い (sui) vilket betyder sur. Det japanska uttalet är [sɯɕi] (ɯ ligger närmare svenskt u än svenskt o, ɕ är det svenska tje-ljudet).

En vanlig missuppfattning är att sushi är liktydigt med rå fisk. Om man vill ha enbart rå fisk på en japansk restaurang så är det sashimi man ska beställa.

3 kommentarer:

S sa...

Haha de var imponerande!

Ellen-Karin sa...

Å jag älskar sushi även om jag inte äter fisk eller skaldjur över huvud taget (men jag blir lite trött på att det ofta bara finns fisk-alternativen att köpa här i Sverige).

A sa...

Annars brukar man översätta sushi till risboll.